Odkud
Kam
Tam
Zpět
  • Dospělí Více než 12 let
  • Dítě Od 2 do 12 let
  • Dítě mladší 2 let Dítě na klíně
  • 2024-04-10
  • 86
  • 0

Jak postupovat, když v autobuse trpíte mořskou nemocí?

 

 

Cestování moderním autobusem je skutečným potěšením, protože si můžete odpočinout, kochat se krajinou za oknem, povídat si se sousedy a těšit se na příjezd. Nedobrý pocit však může cestu zkazit, protože ne každý má dobře vyvinutý vestibulární systém. Existuje mnoho příčin nevolnosti z pohybu. Lékaři nazývají nevolnost z pohybu v autobuse kinetóza a její komplikace mohou způsobovat nevolnost, závratě a celkovou slabost. Nevolnost z pohybu se obvykle přenáší z rodičů na děti, ve většině případů příznaky vymizí v dospívání, pokud ne, pak je vhodné užívat speciální tablety proti nevolnost na cestách.

 

Jak se připravit na cestu a co dělat, abyste se vyhnuli cestovní nevolnosti?

 

Příčiny nevolnosti z pohybu na cestách jsou různé, ale obecně se jedná o poruchu vestibulárního aparátu, která se objevuje při cestování po nerovných cestách, pokud je ve vozidle dusno, štiplavé pachy apod. Pokud máte několik týdnů před cestou čas, můžete začít trénovat svůj vestibulární systém. Nejlepšími druhy fyzické aktivity mohou být tanec, plavání, pomalá jízda na kole, houpání nebo ležení v houpací síti v přírodě. Pravidelné cvičení vás na dlouhou cestu dobře připraví. Těsně před odjezdem se snažte dostatečně spát, jíst a vyvarovat se pití alkoholu. Můžete si s sebou vzít několik plátků citronu nebo zázvorová lízátka, která vám pomohou proti nevolnosti. 

Mimochodem, nevolnost z pohybu se může objevit nejen v autobuse, ale také ve vlaku, letadle, na lodi a v autě. Pokud se s nevolnost z pohybu v dopravě setkáváme pravidelně, použijte následující doporučení: 

  1. Pokud je to možné, vyberte si správné místo, kde vám nebude tak špatně. V autobusech je to přední část autobusu. Pokud si máte vybrat mezi běžným autobusem a minibusem, je lepší zvolit první možnost, protože jezdí "hladčeji". Pokud si kupujete jízdenky na autobus online, můžete si vybrat typ vozidla a sedadla.
  2. Snažte se před odjezdem nepřejídat a je také lepší vyhnout se těžkým jídlům během cesty. Pokud cestujete mnoho hodin, vezměte si s sebou lehké občerstvení, zdravé svačiny a dostatek čisté pitné vody.
  3. Vezměte si sladkosti se zázvorem nebo mátou, plátky citronu, kyselý karamel. Tyto potraviny samy o sobě snižují nevolnost.
  4. Pijte studenou vodu po malých doušcích, abyste se vyhnuli dehydrataci.
  5. Snažte se dívat přímo před sebe, ne z bočního okna.
  6. Vyhýbejte se dusnu a nepoužívejte štiplavé parfémy.
  7. Snažte se v autobuse trochu odpočívat a spát, aby vám vyčerpávající cesta rychleji uběhla.
  8. Na hygienických zastávkách nezapomeňte vyjít na čerstvý vzduch, abyste nasytili plíce kyslíkem, protože dusno a horko mohou váš stav zhoršit.
  9. Pokud se necítíte dobře, požádejte ostatní cestující o pomoc. Někteří z nich mohou mít lékařské znalosti nebo vám mohou pomoci.

Pokud výše uvedené záchranné prostředky nezabírají, měli byste použít speciální zdravotnické prostředky - pilulky, náplasti nebo náramky. Většina z nich se prodává v lékárnách, ale měli byste se nejprve poradit s lékařem, zejména pokud je dítěti je špatně z pohybu v autě. Pro různé věkové skupiny se používají různé léky a dávkování. Obvykle se tyto léky užívají 1-2 hodiny před odjezdem, stejně jako v případě nouze, pokud se necítíte dobře v samotném dopravním prostředku. Takové léky mohou způsobit vedlejší účinky, proto by se neměly užívat pravidelně.

Nyní víte, co dělat, abyste se vyhnuli zvracení na cestách. Mějte na paměti, že reakce na nevolnost při jízdě se může u jednotlivých osob lišit, proto je důležité zvolit účinnou metodu individuálně. Pokud se necítíte dobře, neváhejte požádat o pomoc. Vaše zdraví a bezpečnost jsou důležité a ostatní cestující vám budou připraveni pomoci.

 

Chcete-li mít přehled o všech důležitých novinkách a aktuálních propagačních akcích, přihlaste se k odběru na našich sociálních sítích (Facebook and Instagram).

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další informace, obraťte se na náš nepřetržitý tým podpory.

S pozdravem, INFOBUS!


 

 

Napište komentář


Naše webové stránky používají soubory cookie

Na tomto webu používáme soubory cookie, abychom mohli zajistit jeho plnou funkčnost, analyzovat návštěvnost a případně přizpůsobit vhodně obsah a reklamu konkrétním uživatelům. Veškeré takto získané informace zpracováváme v souladu s dokumentem Prohlášení o ochraně osobních údajů. Podrobné informace

Počkejte prosím. Vyhledáváme spojení.

Bonusy Zaregistrujte se na webu a při nákupu jízdenek získáte bonusy, které pak můžete použít k úhradě svých objednávek.